Waarom spieren niet ‘stretchen’

Als paaldanser ben je waarschijnlijk een (groot) deel van je training bezig met stretchen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je spieren als je ‘stretcht’? Heb je het beeld in je hoofd van een elastiekje dat steeds langer wordt? Dat gebeurt er dus NIET ;) Maar wat dan wèl?

 

Hoe ziet een skeletspier eruit?

Elke skeletspier zit aan beide uiteinden, via een pees, vast aan een bot. Doordat een spier zich samentrekt, ontstaat er beweging.

Deze spieren bestaan uit gebundelde spiervezels. Elke spiervezel is opgebouwd uit myofibrillen. Een myofibril bestaat uit zich herhalende structuren; de sarcomeren. Een sarcomeer is tenslotte opgebouwd uit dikke myosinefilamenten en dunne actinefilamenten.

Spieropbouw - paaldansen

 

Deze myosine- en actinefilamenten overlappen elkaar. Zodra je zenuwstelsel een seintje geeft, schuiven de actinefilamenten naar elkaar toe, waardoor de sarcomeer korter wordt. Op deze manier wordt de hele spier ‘ingekort’.

sarcomeer - paaldansen

 

Bescherming door je zenuwstelsel

Nou zitten er in je spieren zogenaamde ‘spierspoeltjes’. Zij houden continue in de gaten hoe lang je spier wordt en hoe snel dit verlengen gaat, en zenden deze informatie naar het centrale zenuwstelsel. In de pezen bevinden zich zenuwcellen (Golgi peeslichaampjes), die de spanning van de spier meten. Samen zijn ze er voor verantwoordelijk dat je spieren geen schade oplopen.

Als je nu bijvoorbeeld je hamstrings een klein beetje gaat oprekken, geven de spierspoeltjes een signaal af dat er rek op de spier komt. Om je spieren te beschermen, geeft het centraal zenuwstelsel je spier de opdracht om samen te trekken, om de verlenging tegen te gaan. Je voelt ‘stretch’.

Het Golgi peeslichaampje constateert vervolgens dat de spanning wel meevalt, geeft dit door en de spier krijgt het seintje om te ontspannen. Kust veilig. Op dat moment kun je weer iets verder in je hamstringstretch. Dit kun je herhalen totdat zowel de spierspoeltjes als de Golgi peeslichaampjes ‘stop!’ zeggen. Dan heb je je diepste stretch (van die dag) bereikt.

 

Leniger worden

Als een myofibril op z’n langst is, kan deze niet verder worden uitgerekt. Ook niet door te stretchen. Als hij op z’n eindpunt met kracht verder wordt gedwongen, of wanneer een spier die samentrekt met kracht wordt gedwongen, stretchen de myofibrillen niet, maar gaan gewoon kapot.

Maar… als mijn spieren niet kunnen stretchen, hoe kan ik dan leniger worden?‘. Goeie vraag. Wat je eigenlijk wilt doen is je zenuwstelsel leren dat er niets gevaarlijks aan de hand is. Door telkens opnieuw je grens op te zoeken, wordt deze langzaam verschoven.

Dus neem je tijd & luister naar je lichaam. Happy ‘stretching’!

 

Vrienden die dit ook interessant vinden om te weten? Deel dit blog gerust <3

 

Leave your thought